Smaak- en reukstoornissen zijn niet alleen onprettig omdat bijvoorbeeld het eten niet meer smaakt of doordat degene die hieraan lijdt geplaagd wordt door een continue aanwezige vieze smaak, maar kunnen ook leiden tot meer algemene afwijkingen zoals verlies van lichaamsgewicht en inperking van de levensvreugde. In deze bijdrage zal nader worden ingegaan op de fysiologie van de smaak- en reukgewaarwording, op de belangrijkste oorzaken en gevolgen van een stoornis hierin, en op een aantal therapeutische mogelijkheden.
Disorders of taste and smell not only are uncomfortable to the person involved, e.g. because of an impaired hedonic and sensory experience of food or the continuous presence of a nasty taste, but can also result in loss of body weight and may have a negative influence on the quality of life. In this article both the physiology of chemosensory function and dysfunction of taste and smell are discussed as well as some clinical consequences and their treatment.
Auteur(s) |
A. Vissink
R. van Weissenbruch A. van Nieuw Amerongen |
---|---|
Rubriek | Thema: Parodontologie |
Publicatiedatum | 1 juni 2001 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 108 - editie 6 - juni 2001 ; 229-236 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje