× ABONNEREN

Stevia in de strijd tegen cariës

Door op 09-01-2015
  • Inleiding
  • Eigenschappen
  • Metabolisatie en toxicologie
  • Therapeutische eigenschappen
  • Cariogeniteit
  • Conclusie
  • Literatuur

Samenvatting

Stevia is een natuurlijke, niet-calorische zoetstof van plantaardige oorsprong. De zoetkracht van stevia is enkele honderden malen groter dan die van tafelsuiker (sacharose). Op basis van de beschikbare onderzoeken heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid geconcludeerd dat stevia veilig is voor de gezondheid. Sindsdien is stevia goedgekeurd als zoetstof voor de Europese markt. Als substituut voor sacharose kan stevia bijdragen aan een verminderde calorische inname en een rol spelen bij preventie en/of behandeling van metabole aandoeningen. Daarnaast is stevia niet cariogeen en bovendien betaalbaar. Stimulering van de consumptie van stevia kan daarom een preventief middel zijn in de strijd tegen cariës.

Auteursinformatie

  • M.S. Ma (1), N.G. Blanksma (2)
  • Uit (1)de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en (2)de afdeling Conserverende Tandheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
  • Datum van acceptatie: 20 mei 2014
  • Adres: M.S. Ma, Universitair Medisch Centrum Groningen, postbus 30.001, 9700 RB Groningen
  • m.s.ma@umcg.nl

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje