Ruim 30% van alle gevallen van kanker zijn vermijdbaar door verbetering van voedingsgewoonten en verhoging van lichamelijke activiteit. Zo luidt de conclusie van een onlangs verschenen systematisch literatuuronderzoek naar voeding, lichamelijke activiteit en kanker. In Nederland krijgt 1 op de 100 mannen en 1 op de 160 vrouwen kanker van de mond- of de keelholte. Belangrijkste risicofactoren zijn roken en overmatig alcoholgebruik. Ruime consumptie van groenten en fruit kan volgens het systematisch literatuuronderzoek het risico van deze vorm van kanker verminderen.
The conclusion of a recent systematic review of the literature on the relation between nutrition, physical activity and cancer is that more than 30% of all cases of cancer can be prevented by improving nutrition and increasing physical activity. In the Netherlands, 1 out of 100 men and 1 out of 160 women develop oropharyngeal cancer. The major risk factors are smoking tobacco and excessive alcohol consumption. According to the systematic review of the literature, a substantial consumption of vegetables and fruit can reduce the risk of this type of cancer.
Auteur(s) | E. Kampman |
---|---|
Rubriek | Medisch |
Publicatiedatum | 1 oktober 2008 |
Editie | Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 115 - editie 10 - oktober 2008 ; 558-562 |
Er zitten geen programma's in het winkelmandje