× ABONNEREN

11543 resultaten voor ''

Het NTVT bestaat meer dan 125 jaar. We hebben onze schat aan informatie ondergebracht in 4 onderdelen die je door kan zoeken. Artikelen zijn alle artikelen van het tijdschrift sinds 2000. Actueel zijn alle nieuwsberichten, historisch archief zijn alle gedigitaliseerde artikelen sinds 1894 tot 2000. Ben je op zoek naar onze webinars of specifieke afbeeldingen? Die zijn te vinden onder Afbeeldingen & Multimedia

Snelzoeken

Alle columns van Marijke Westerduin

Filter resultaten

Jaargangen

tot

Artikel 12, p. 413-415 - Editie 10 - 1995

Berichten Berichten Binnenland Vrije Universiteit Dr. M.A.J. van Waas benoemd tot gewoon hoogleraar Met ingang van 1 september 1995 is dr. M.A.J. van Waas benoemd tot gewoon hoogleraar in de Orale Functieleer aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij zal werkzaam zijn bij het Academisch...

Lees artikel (pdf)

Artikel 13, p. 416-416 - Editie 10 - 1995

row UITGAVE Dittijdschrift is eigendom van en wordt uitgegeven vanwege de stichting NederlandsTijdschriftvoor Tandheelkunde: het verschijnt maandelijks. ERELEDEN Prof. Dr. O. Backer Dirks, B.Z. Deenik, Prof. Dr. M. Hut, L.J.A. van Schijndel, F.W. Spies. ALGEMEEN BESTUUR Prof. Dr. A.J.M....

Lees artikel (pdf)

Artikel 1, p. 418-418 - Editie 11 - 1995

Inleiding Thema: Voeding en mondgezondheid Inleiding Dit themanummer gaat over voeding, bekeken vanuit tandheelkundig perspectief. Belangrijke vragen die daarbij kunnen worden gesteld, zijn: Hoe dachten we in het verleden over gezonde voeding en hoe denken we daar anno 1995 over? Wat is het...

Lees artikel (pdf)

Artikel 2, p. 419-422 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Voed u goed en blijf gezond A.P. den Hartog, voedingskundige Veranderde inzichten over goede voeding Samenvatting. De voedingswetenschap, voortgekomen uit medisch en chemisch denken over de relatie tussen voeding en gezondheid, heeft zich in de 20ste eeuw als...

Lees artikel (pdf)

Artikel 3, p. 423-425 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Gezond eten anno 1995 J.Hammink, voedingskundige Samenvatting. Het Advies Richtlijnen Goede Voeding van de Voedingsraad geeft aan hoe de voeding moet zijn samengesteld opdat deze een optimale bijdrage levert aan de gezondheid. Een dergelijke voeding levert alle...

Lees artikel (pdf)

Artikel 4, p. 426-428 - Editie 11 - 1995

Fokker: Voedingsvoorlichting A.M. Fokker, voedingsdeskundige Voedingsvoorlichting in de tandheelkundige praktijk Samenvatting. Beperking van het aantal suikerhoudende tussendoortjes is de belangrijkste voedingsmaatregel ter preventie van tandcariës. Frequent gebruik van zure voedingsmiddelen...

Lees artikel (pdf)

Artikel 5, p. 429-431 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Relatie tussen voeding en tandcariës in wetenschappelijk perspectief Samenvatting. Tandcariës ontstaat doordat bacteriën koolhydraten afbreken tot zuren die het tandmineraal oplossen. Daar bij het optreden van cariës ook andere factoren een rol spelen, zoals...

Lees artikel (pdf)

Artikel 6, p. 432-434 - Editie 11 - 1995

Theuns: Mineraalsuppletie Het belang van mineraalsuppletie voor gebit en kaak H.M. Theuns, tandarts Samenvatting. Het belang van mineraalsuppletie voor gebit en kaak wordt in deze bijdrage stapsgewijs (pre- en posteruptieve fase van het gebit en groei-, volwassen en ouderdomsfase van het...

Lees artikel (pdf)

Artikel 7, p. 435-437 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Trek in iets lekkers B. Cramwinckel, smaakonderzoeker De invloed van smaak op het eetgedrag Samenvatting. In dit artikel wordt ingegaan op de fysiologische, maatschappelijke en emotionele betekenis van eten en drinken. De fysiologie bepaalt het 'moeten', de...

Lees artikel (pdf)

Artikel 8, p. 438-440 - Editie 11 - 1995

Bosman: Fysiologie van kauwproces Tussen happen en slikken F. Bosman, biofysicus Fysiologie van het kauwproces Samenvatting. Bij de mens zijn de kauwbewegingen nagenoeg cyclisch en voornamelijk verticaal. De precieze beweging hangt af van vele factoren, onder andere de hoeveelheid en de...

Lees artikel (pdf)

Artikel 9, p. 441-442 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Werking van speeksel tijdens het kauwproces A. van Nieuw Amerongen, biochemicus E.C.I Veerman, biochemicus Uit de Vakgroep Orale Biochemie van Samenvatting. Speeksel is van essentieel belang tijdens het kauwproces. Het beschermt de gebitselementen tegen...

Lees artikel (pdf)

Artikel 10, p. 443-445 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Tanderosie en voeding A. van Nieuw Amerongen, biochemicus E.C.I. Veerman, biochemicus Samenvatting. Tanderosie is chemische aantasting van hard tandweefsel tengevolge van inwerking van zuur uit de voeding of de maag. Het komt bij jong en oud voor. Als...

Lees artikel (pdf)

Artikel 11, p. 446-448 - Editie 11 - 1995

Witter e.a.: Kauwen met een verkorte tandboog Kauwen met een verkorte tandboog Samenvatting. Bij de kauwfunctie wordt onderscheid gemaakt tussen het (objectieve) kauwvermogen en het (subjectieve) kauwcomfort. Het eerste vertoont een nauwe relatie met het aantal gebitselementen. Het subjectieve...

Lees artikel (pdf)

Artikel 12, p. 449-452 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Het kauwvermogen met onderprothesen op implantaten A.P. Slagter, tandarts M.E. Geertman, tandarts F.A. Fontijn-Tekamp, biologe D.J. Witter, tandarts M.A.J. van Waas, tandarts Samenvatting. In een 'clinical trial' werd onderzocht of het kauwvermogen met een...

Lees artikel (pdf)

Artikel 13, p. 453-455 - Editie 11 - 1995

Thema: Voeding en mondgezondheid Gebitsprothese en voedselkeuze Een onderzoek bij oudere vrouwen Samenvatting. Het dragen van een gebitsprothese kan een negatieve invloed hebben op de voedselinname en -samenstelling, hetgeen vooral bij ouderen tot een ongezonde situatie kan leiden. Om hierover...

Lees artikel (pdf)

Artikel 14, p. 456-462 - Editie 11 - 1995

Excerpta odontologica Excerpta odontologica Uit de internationale literatuur Restauratieve tandheelkunde Composietinlays en sandwichrestauraties na 6 jaar Met de composietinlay wordt beoogd het probleem van de randspleet te elimineren en de slijtvastheid van het composiet te verhogen. De meer...

Lees artikel (pdf)

Artikel 15, p. 463-464 - Editie 11 - 1995

Algemeen medische informatie Algemeen medische informatie Vitaminesuppletie: overdaad schaadt! Vitaminen zijn goed voor de gezondheid, dus, zo is de redenering, zullen méér vitaminen nog beter zijn. Als men de stroom van artikelen over dit onderwerp in allerlei populaire tijdschriften mag...

Lees artikel (pdf)

Artikel 16, p. 465-467 - Editie 11 - 1995

Berichten Berichten Verenigingsverslagen en -mededelingen Artsenvereniging tot Bevordering van de Natuurgeneeskunde Symposium d.d. 24 en 25 november Op 24 en 25 november a.s. organiseert de Artsenvereniging tot Bevordering van de Natuurgeneeskunde (ABNG) in congrescentrum Klein Vink te Arcen een...

Lees artikel (pdf)

Artikel 17, p. 468-468 - Editie 11 - 1995

not UITGAVE Dit tijdschrift is eigendom van en wordt uitgegeven vanwege de stichting Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde: het verschijnt maandelijks. ERELEDEN Prof. Dr. O. Backer Dirks, B.Z. Deenik, Prof. Dr. M. Hut, L.J.A. van Schijndel, F.W. Spies. ALGEMEEN BESTUUR Prof. Dr. A.J.M....

Lees artikel (pdf)

Artikel 1, p. 470-470 - Editie 12 - 1995

Van der Waal: Voorwoord Thema: 100 jaar röntgenstraling Voorwoord Op 8 november 1995 was het 100 jaar geleden dat de röntgenstraling werd ontdekt door Wilhelm Conrad Röntgen. Hij ontving hiervoor in 1901 de Nobelprijs voor de Fysica. Om het belang van de ontdekking van de röntgenstraling...

Lees artikel (pdf)

Winkelmandje

Er zitten geen programma's in het winkelmandje